Ik stel voor dat je onder het genot van een mooi liedje de rest van dit blog leest.
//www.youtube.com/embed/bch1_Ep5M1sRijexamen
We hebben inmiddels beiden ons rijexamen gedaan. Het Californische rijbewijs is handig om te hebben omdat het een geaccepteerd identificatiemiddel is (raar he?) , omdat ons Nederlandse rijbewijs maar 6 maanden geldig is, en omdat je korting op de autoverzekering krijgt. Het kostte maar 32 dollar, maar daarvoor moest je wel vaak in de rij staan en wachten. Het theoretisch examen bestond uit 36 vragen en ik had 1 fout. Marlieke kreeg exact dezelfde vragen als ik. Voor het rijexamen moet je met je eigen auto komen. Eerst moet je 20 minuten in de rij wachten voor een examinator. De examinator checkt alle lampen van je auto, vraagt om richting aan te geven met je arm, vraagt of je alle knopjes in de auto kent en stapt vervolgens in om een standaard rondje te rijden. In 15 minuten rij je een stukje door een woonwijk, door het centrum, moet je een stukje recht achteruit rijden, en als je weer terug bent krijg je meteen te horen of je geslaagd bent. Marlieke had dezelfde examinator als ik en reed hetzelfde rondje als ik. Je mag 15 kleine fouten maken. Ik had 2 foutjes, omdat ik onnodig gestopt was. Marlieke is ook geslaagd en theoretisch beter dan ik ;-).

Werkvergunning
Begin augustus had ik mijn formulieren voor een werkvergunning ingestuurd. En afgelopen week ontving ik mijn werkvergunning. De sluiting van de federale overheid heeft het proces maar een klein beetje vertraagd. Normaal duurt het tussen 60 en 90 dagen en bij mij duurde het 76 dagen.
SOFI-nummer
Nadat ik mijn werkvergunning had, heb ik een Social Security Number aangevraagd. Dat heb ik nodig als ik een baan accepteer. Maar bedrijven gebruiken het ook voor identificatie. Zo konden we bij AT&T geen mobiele telefoonabonnement afsluiten zonder een Social Security Number. Raar he?
Werk zoeken
In het begin was de zoektocht erg succesvol en had ik vrij snel telefonische interviews en twee echte sollicitatiegesprekken. Ik had 1 gesprek dankzij mijn netwerk, 1 gesprek dankzij LinkedIn en 1 gesprek dankzij mijn eigen sollicitatiebrieven. Dit geeft me vertrouwen dat het een kwestie van tijd is dat ik voor een baan word aangenomen. Momenteel loopt het niet storm. Ik heb gemerkt dat sommige bedrijven niet geïnteresseerd zijn zolang je nog geen werkvergunning hebt. Onlangs heb ik op Stanford advies gekregen over mijn CV. Een belangrijk verschil met een NLse CV is dat je je werkzaamheden veel meer moet uitdrukken in prestaties, bijvoorbeeld dat de omzet is gestegen met 10% door jouw werk. Ook zijn mijn sollicitatiebrieven flink verbeterd dankzij het advies, dus ik verwacht binnenkort meer respons. In Nederland heb je vaak sollicitatiegesprekken aan een bureau, maar hier is het vrij geaccepteerd om kandidaten voor een whiteboard te zetten en opdrachten te geven om bepaalde problemen op te laten lossen. Dat was nieuw voor mij.

Repaircafe
Afgelopen zondag was ik vrijwilliger op Repair Cafe bij de HackerDojo in Mountain View. Daar kunnen mensen hun kapotte spullen brengen en proberen enthousiaste vrijwilligers het te repareren. Van strijkijzers, lampen en cassettespelers, naar fietsen, kleding en stoelen. De trend is in 2009 in Amsterdam begonnen, het heeft zich via Europese landen en Canada wereldwijd verspreid; in October 2012 was de eerste Repair Cafe in de VS. Ik heb een IKEA zonnelamp en een radiografisch bedienbaar hondje gerepareerd.

Halloween
Halloween is een groot feest in Amerika. Tuinen en huizen worden griezelig aangekleed, er worden pompoensnijcursussen gegeven, kinderen komen langs de deuren en er zijn Halloween parties waarbij mensen griezelige kleren of carnavalskleren aantrekken. De kinderen aan de vragen trick or treat waarbij trick een “dreigement” is en dan moet je dus snoepjes geven (treat). Ik hoorde van een ongeschreven regel dat kinderen niet aanbellen als je geen versiering voor het huis hebt. Wij gaan vanavond naar de Halloween party op het internationale kantoor van Stanford. Housewarming
Twee weken geleden hadden we onze housewarming. Marlieke nodigde vrienden en Stanford collega’s uit en ik de buren en vrienden van het internationale kantoor. We hadden de woonkamer vol met 30 mensen. Wat een opkomst! Uiteraard hadden we ons best gedaan voor Nederlandse hapjes en bier.
Mountain Biking
Afgelopen weekend hebben Marlieke en ik gemountainbiked in Pearson Arastradero Preserve, een natuurpark vlakbij. Het was lekker heuvelachtig en gortdroog want sinds we hier wonen heeft het hooguit enkele uren geregend.
Over enkele dagen komt Marlieke’s oud collega Ruud bij ons logeren en 5 dagen later gaan Ruud en Marlieke naar een neurowetenschapconferentie in San Diego. Een kleine week later rij ik met de Saab naar San Diego, en dan gaan Marlieke en ik langs de prachtige Highway1 in enkele dagen terug naar Mountain View.