Deze keer blog ik over een mix van startups en mijn netwerkactiviteiten.

Electrical powertrains
Vorig jaar heb ik op een startup bijeenkomst in het Nederlands consulaat in San Francisco een Nederlander ontmoet, die werkt als test engineer bij een bedrijf in San Francisco. Het bedrijf ontwikkelt en produceert elektrische aandrijvingen voor graafmachines, auto’s en motoren. Ik ben op visite geweest om hem en het bedrijf beter te leren kennen. Het was erg gaaf om te zien wat het bedrijf ontwikkelt.

Industriële Internet of Things startup
Twee weken geleden op een een Internet of Things meetup in de HackerDojo kwam ik in contact met twee Indiaers van een startup. Hun idee is een internet gekoppeld apparaatje met sensoren voor industriële toepassingen. Het bedrijf bestaat momenteel uit de 2 oprichters en met een klein software team in India. De oprichters hebben eerder al software bedrijfjes opgericht en verdienen er genoeg geld mee om zich terug te trekken en een nieuwe startup te beginnen. Zij zochten iemand om een prototype te maken. In een paar dagen tijd heb ik een werkend prototype gemaakt. Nu willen ze me graag inhuren voor een volgend prototype, maar het salaris dat ik vraag kunnen ze niet bieden. Althans dat zeggen ze. Ze willen me een deel salaris en een deel aandelen aanbieden. Daarmee ben ik alleen niet bekend. Ze zeggen dat het vaak voorkomt bij zeer jonge startups die een engineer inhuren. Dat is iets wat ik moet uitzoeken. Hoe dan ook, het is wel spannend!

Mobiel betalen in wasserettes startup
Ik ben momenteel ook in gesprek met een startup in SF die betalingen in wasserettes wil doen via de smartphone. Deze startup bestaat uit 1 persoon met een idee, die een hardware engineer zoekt. Ik ben vandaag naar SF geweest om ideeën te bespreken. We hebben gebeld met een servicetechnicus, een wasserette bezocht om de machines van binnen te bekijken, en vervolgens hebben we gebeld met een bedrijf in mobiele online betalingen. Nu ga ik onderzoeken welke technologieën gebruikt kunnen worden en ik doe het onbetaald. De volgende stap is het ontwikkelen van prototype elektronica die in een wasmachine gaat, dan wel betaald, maar zover is het nog niet.
Draagbare technologie startup
Ik ben twee weken geleden ook op bezoek geweest bij een startup in wearable tech. Een startup van een jong jochie, nu rond de 24, die vanaf zijn 9e programmeert en zijn school niet heeft afgemaakt. Hij is 6 jaar geleden uit London vertrokken om te werken aan zijn eigen software startup in San Francisco. Momenteel runt hij een startup dat een slim armbandje ontwikkeld die kan communiceren de mobiele telefoon, met allerlei andere gadgets, en die vol zit met sensoren. Ik ben twee keer naar zijn startup in San Francisco geweest. De eerste keer heb ik mijn persoonlijke electronica projectjes laten zien. Onder andere mijn internetgekoppelde armbandje die de hartslag van de ene persoon op het armbandje van de andere persoon laat zien. Dat vond hij blijkbaar een gaaf idee en heeft me uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. We hebben besloten niet verder te gaan want de reistijd en de dagelijkse files zag ik niet zitten. Het was in iedere geval wel een mooie ervaring om de startup en hun product te leren kennen.

Google
In de afgelopen maanden heb ik flink genetwerkt en Nederlanders bij Google leren kennen. Zij hebben me goed geadviseerd over solliciteren bij Google. Ik had een fantastische brief ingestuurd en ik werd uitgenodigd voor een telefonisch sollicitatiegesprek. Joehoe!! Alleen jammer dat ik tijdens het gesprek dichtklapte bij een aantal elementaire elektronica kennisvragen. Daar baalde ik wel echt wel een paar dagen van! Via een interimbureau had ik in November al eens gesolliciteerd voor een andere vacature bij Google. Ik dacht er nooit meer iets van te horen. Maar vorige week werd ik gebeld en ik mocht afgelopen maandag op gesprek komen! Het gesprek ging goed! Maar ik hoorde wel dat ze heeel veeel kandidaten hebben. We wachten af hoe dit zich ontwikkelt.

BioMONSTAAAR
Sinds een paar weken ben ik ook betrokken bij een startup “BioMONSTAAAR” die een bioreactor maakt. Dat is een tank gevuld met water en algen waarvan de CO2, zuurtegraad, temperatuur, lichtsterkte, etc gemeten en gestuurd kunnen worden. Ik help ze met elektronica om de temperatuur te regelen. Dat bestaat uit een internet gekoppelde microcontroller, een temperatuursensor, een thermo-electrisch component voor verwarmen en koelen, een pomp, en een ventilator. Ook zij hebben weinig geld, maar ik doe hierdoor wel ervaring op voor een betaalde baan later. De founder van het bedrijf woont in een zogenaamde Hacker House. Daar wonen engineers en ondernemers die een startup in Silicon Valley beginnen, er bijna dag en nacht mee bezig zijn. Ik had nog nooit zoveel mensen met laptops op hun schoot in een huis voor de tv gezien.Zoals je ziet besteed ik de meeste tijd aan ontwikkelen voor startups. Het lijkt in Silicon Valley erg makkelijk te zijn om een idee om te zetten in een bedrijf. Ik vind de startup cultuur en de technologiebedrijven in Silicon Valley in ieder geval enorm inspirerend en ik zit geen moment stil!