Kerst en Oud en Nieuw in NL
22 December 2013 vlogen we naar NL om daar Kerst en Oud en Nieuw met familie te vieren en vrienden te ontmoeten. We hebben Kerst gevierd in Zwartsluis bij Liesbeth en Cees, in Dwingeloo bij Els en Frans. In Hempens hebben we de 41e huwelijksdag van mijn ouders gevierd. De rest van de dagen waren Marlieke en ik opgesplitst om vrienden her en der in NL te bezoeken. 30 December hebben we Peter’s verjaardag met een etentje in Amsterdam gevierd. Oud en Nieuw heb ik met mijn ouders in Hempens gevierd. En Marlieke in Den Haag. De laatste dagen hebben we rust genomen voordat we het donkere en natte Nederland weer achter ons lieten. Frans bedankt dat ik je auto mocht lenen. Het was fijn alle familie en vrienden terug te zien. 2 Januari vlogen we, alhoewel midden overdag, in de schaduw van de aarde over Groenland en Canada, dit noemen ze de polar night. De piloot heette André Kuipers, maar het was niet de ruimtereiziger. Ik vind vliegen niet fijn; ik kan niet slapen en ik weet niet waar ik mijn hoofd moet neerleggen. Dan ga ik foto’s als deze met de nieuwe ipad maken.
En als we dan aankomen dan is het gelukkig weer mooi weer.
Haight-Ashbury
In San Francisco kan je gratis wandelrondleidingen krijgen. Alle gidsen zijn vrijwilligers en de meesten hebben doordeweek een baan. Alle fooien worden gebruikt voor promotiemateriaal. Wij zijn op tour door de San Francisco wijk Haight-Ashbury geweest. Deze wijk was één van de hoogtepunten in de hippiecultuur rond 1967–1968. De straatnaambordjes werden zo vaak gestolen dat ze nu op 4 meter hoog hangen of met een slotje vastzitten. In 1967 vond in deze wijk de Summer of Love plaats. In park Pan Handle vond het grote muziekconcert plaats. Pan Handle is het uitstekende stukje van het Golden Gate Park die samen een pan vormen. Op het muziekconcert waren tientallen garagerockbands (vaak met psychedelische muziek) die hun busje ergens op een veldje neerzetten en begonnen te spelen. De politie kon niet ingrijpen omdat de stad, zonder te weten dat het een hippiefeest zou worden, een vergunning had verleend aan een advocaat voor een decadent feestje in het park.Bier brouwen
Miriam en Eelke hadden voor ons huwelijkscadeau een bierbrouwkit opgestuurd. Op een avond heb ik de graanmix en hop gekookt en het afgietsel samen met de gist in een 2 Gallon fermentatiepot gestopt. Ondertussen dronk ik Grolsch vanwege die handige beugelflesjes. Twee weken later konden we we bottelen. Begin Februari kunnen we proeven.Solliciteren op zijn Amerikaans
Dat kent vele stappen. Ten eerste moet je mensen kennen. Gewoon solliciteren op vacaturesites werkt niet, want dan ben je één van de honderd kandidaten. Je moet Nederlanders kennen die je willen helpen omdat je Nederlander bent. Daarom borrel ik me al maanden zat, maar ik merk nu dat ik bij veel grote bedrijven Nederlanders ken die me verder helpen! Ten tweede je CV moet je in Amerikaanse stijl maken. Dat betekent lekker overdrijven. Je beschrijft niet je taken, maar hoeveel geld je bespaard hebt. Dan mag je je sollicitatiebrief en CV insturen. Ik noem het de spellingscheck. Het is kinderachtig, maar er mag geen faut achterblijven. Als je foudloos hebt geschreven dan mag je blij zijn als de recruiter de eerste 10 regels leest. Zorg dus dat daar je kernpunten staan. Als de brief bevalt dan belt de recruiter en dan blijkt dat hij je resume niet gelezen heeft en dan leg je rustig alles nogmaals uit. Als dat bevalt wordt je gebeld door een collega engineer. Het valt me op dat engineers in tegenstelling tot recruiters wel je resume lezen. Als blijkt dat je technisch inhoudelijke kennis hebt en het klikt goed, dan wordt je uitgenodigd voor een on-site interview. Soms moet je eerst nog een essay schrijven van één pagina. Het on-site interview duurt al gauw 4 uur. Die heb je met 3 tot 6 mensen. Met de recruiter, een paar collega’s, en met het afdelingshoofd. Soms doen ze nog een backgroundcheck en worden een aantal oud leidinggevenden gebeld. Soms moet je nogmaals langskomen om de baas te spreken. Maar dan kan het in enkele dagen klaar zijn. Bij opstartbedrijfjes krijg je vaak aandelen. Die kan je niet weigeren, dat is te ingewikkeld. Ziektekosten- en tandartsverzekering zijn ook inbegrepen. Die zijn erg duur, maar je kan het niet wijzigen want dat is te ingewikkeld.

NLse borrel in Palo Alto
Voor het café kwam ik deze fiets tegen. Met een echte dynamo, een stuurmandje, een kinderzitje en fietstassen. Die kan alleen maar van een NLer zijn. Een paar NLse borrels eerder zag ik een fiets van het merk Locomotief. Ik vind het opvallend deze fietsen te zien!

Tot de volgende keer!